Aveti furnizori ce aplica Split TVA? Sistemul Pluriva ERP este pregatit pentru plata defalcata a Taxei pe Valoare Adaugata

Incepand cu versiunea 4.8.2169 a sistemului Pluriva ERP sunt incluse actualizarile aduse de intrarea in vigoare a reglementarilor referitoare la Split TVA – plata defalcata a taxei pe valoare adaugata.

Cine aplica split TVA?

Direct

Din data de 1 ianuarie 2018, persoanelor juridice aflate in insolventa li se aplica, obligatoriu, regimul de Split TVA, precum si firmele inregistrate in scopuri de TVA care au obligatii restante la TVA la 31.12.2017 neachitate pana la 31.01.2018, in cuantum de peste 15.000 lei (contribuabili mari), 10.000 lei (contribuabili mijlocii), 5.000 lei (contribuabili mici). De asemenea contribuabilii care incepand cu 01.01.2018 inregistreaza obligatii restante la TVA neachitate in 60 de zile lucratoare de la scadenta, in cuantumul mai sus prezentat.

Indirect

Toate firmele inregistrate in scopuri de TVA sunt obligate sa verifice in "Registrul persoanelor obligate la plata defalcata a TVA", inainte de efectuarea platii daca partenerul aplica split TVA.

Verificare automata a furnizorilor care aplica Split TVA

Utilizatorii sistemului Pluriva ERP vor beneficia de versiunea actualizata a aplicatiei, ce le permite sa verifice, cu un singur click, daca furnizorii lor aplica sau nu Split TVA, sa elimine timpul consumat cu verificari manuale si sa inlature astfel eventualele erori de operare la inregistrarea platilor. Verificarea automata, furnizor cu furnizor, in Registrul firmelor ce aplica Split TVA va fi realizata printr-o singura operatiune in aplicatia ERP, gratie integrarii Pluriva ERP cu noul portal al Ministerului Finantelor.

Pentru utilizatorii Pluriva ERP ce isi genereaza din sistem fisierul bancar de plati programate pentru furnizori, sistemul ERP va propune, pe baza verificarii automate a furnizorilor, plati defalcate in contul bancar curent si in conturile speciale Split TVA ale acestora.

La introducerea in sistemul ERP a platilor efectuate deja catre furnizori, aplicatia va emite mesaje de atentionare catre utilizatori, doar in cazul in care a fost efectuata o plata necorespunzatoare catre un furnizor ce aplica Split TVA pentru a corecta in termenul legal platile deja efectuate. Si la importul in sistemul ERP a fisierului bancar de plati in formatul standard MT940, aplicatia va notifica utilizatorul care sunt platile efectuate la furnizorii care aplica Split TVA.

In versiunea 4.8.2169 a aplicatiei, la adaugarea in sistem a unei facturi furnizor, utilizatorii vor fi informati daca acel furnizor aplica Split TVA sau nu, pe modelul similar atentionarii cu privire la furnizorii care aplica TVA la incasare. Pe langa verificarea Split TVA, furnizorii vor fi verificati, in mod automat, si in Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati.

“Chei de verificare si control”

Ramona Bobocea“Ca de fiecare data cand au aparut modificari majore de legislatie fiscal-contabila in Romania, echipa noastra a avut grija sa actualizeze aplicatia Pluriva ERP, in timp util. Astfel, trecerea la versiunea specificata le va permite firmelor sa obtina siguranta verificarii automate a furnizorilor si clientilor, prin interogarea online conform legislatiei.

Cea mai noua versiune a aplicatiei Pluriva ERP, lansata special pentru a acoperi spetele referitoare la plata defalcata a Taxei pe Valoare Adaugata, pune la dispozitia utilizatorilor mai multe chei de verificare a operarii  datelor conform Split TVA. Suplimentar fata de verificarile contabile disponibile in Pluriva, companiile vor avea la dispozitie o noua verificare globala a tranzactiilor efectuate intr-o luna – si din punct de vedere Split TVA ori al Registrului contribuabililor inactivi sau reactivati.” – Ramona Bobocea, ERP Division Manager

Noul raport Solduri Furnizori va evidentia soldurile furnizorilor intr-un mod defalcat, la nivel de document, pe valoare de baza si valoare TVA pe cota de TVA. Utilizatorii vor sti astfel cat trebuie sa plateasca in contul de TVA si cat in contul bancar curent, pentru furnizorii cu Split TVA.

Iata, in continuare, alte noutati importante cuprinse in versiunea 4.8.2169, alaturi de actualizarile Split TVA:

  • Planificarea platilor. Conform documentelor ajunse la scandenta, facturi, taxe, sistemul ERP propune o situatie cu privire la platile ce trebuie efectuate. Responsabilul cu efectuarea platilor deschide un registru de plati in care asociaza documentele propuse pentru plata din planificatorul de plati;

  • Registrul de plati. Registrul de plati generat pe baza platilor planificate poate fi obtinut sub forma fisierelor de import de tip online pentru banci, cum ar fi Unicredit, BRD, Raiffeisen. Tot de aici se genereaza automat exportul in contabilitate a notelor contabile aferente acestor plati.