4 dimensiuni esentiale pentru urmarirea cheltuielilor si veniturilor companiei

Ce cheltuieli de combustibil a avut Angajatul X in luna curenta si in cea anterioara? Cum a evoluat el fata de aceeasi luna a anului trecut? Dar cum sunt cheltuielile lui totale fata de cele ale colegilor din departament? Dar fata de intreaga firma?

Pentru a avea raspunsul in timp real la toate aceste intrebari, este necesar sa folositi un sistem de urmarire a cheltuielilor si veniturilor companiei din mai multe dimensiuni diferite, de tip ERP, care sa includa urmatoarele functionalitati: Centre de cost, Articole de buget sau Linii de business.

Controlul total, din patru perspective

Rapoartele privind Centrele de cost se bazeaza pe informatii in timp real, extrase pe masura ce operati in sistemul ERP. Veti sti astfel precis Cine sau Ce genereaza cele mai mari costuri in firma dvs. Puteti ajunge cu analiza pana la nivelul dorit de detaliu, inclusiv: angajat, vehicul, echipament sau obiect de inventar.

Foarte apreciat de catre clientii Pluriva ERP este Raportul de profitabilitate, rulat fie pe departament, pe serviciu, pe client sau pe proiect. Analiza in adancime a datelor va ofera mai mult decat raspunsul la intrebarea „Ce se intampla in companie”, veti afla si „De ce se intampla”.

Fiecare dimensiune analizata, Centre de cost, Articole de buget sau Linii de business, va ofera o alta perspectiva asupra afacerii dvs. In momentul in care aceste dimensiuni se intrepatrund, veti avea cea mai fidela oglinda a activitatii dvs.


4 dimensiuni esentiale pentru urmarirea cheltuielilor si veniturilor

buton download 4 dimensiuniDimensiunea Centre de cost. In marea majoritate a implementarilor ERP, am definit departamentele ca fiind Centrele de cost ale companiei. Centrele de cost au in general o structura arborescenta, in adancime. Primul subnivel poate fi ori al subdepartamentelor, ori direct al persoanelor sau al vehiculelor. Pe urmatoarele subniveluri, Centrele de cost ajung la granularitatea dorita de managementul companiei: proiectele, tipurile de facturi, clientii, punctele de lucru sau partenerii pot reprezenta Centre de cost.
Dimensiunea Articole de buget. Daca dimensiunea Centre de cost raspunde la intrebarea „Cine?”, Articolele de buget urmaresc cheltuielile si veniturile, raspunzand la intrebarea „Ce?”. Printre cele mai frecvente Articole de buget urmarite in corelatie cu Centrele de cost se numara: chiria, mijloacele fixe, consumabilele, combustibilul, telefonia, serviciile, transportul, salariile, taxele si impozitele.
Dimensiunea Linii de business. Suplimentar Centrelor de cost si Articolelor de buget, unele companii folosesc si dimensiunea Linii de business, ce permite urmarirea in timp real a cheltuielilor si veniturilor tinand cont de Liniile de business ale firmei respective. Aceste Linii de business pot ingloba unul sau mai multe departamente, fiecare putand fi privita ca o afacere separata.
Dimensiunea suplimentara. Suplimentar Centrelor de cost, Articolelor de buget si Liniilor de business, unele companii si-au definit o dimensiune suplimentara de analiza, creata in functie de domeniul de activitate: distributie, servicii sau retail.