6 pasi pentru realizarea Bugetului companiei folosind un sistem ERP

Suntem in perioada realizarii Bugetelor de companie – aferente lui 2018. Pentru a fi cu adevarat „cel mai important instrument de control al costurilor si de masurare a performantei firmelor, departamentelor si diviziilor”, Bugetele trebuie sa indeplineasca trei conditii: sa fie intocmite la timp, sa reflecte corect business-ul companiei si obiectivele strategice si sa tina cont de factorii interni si externi.

Managerii urmaresc de obicei Bugetul consolidat la nivel de firma ori de firme dintr-un grup, dar si Bugetele departamentelor sau diviziilor, ce intra in componenta bugetului general.

Cum intocmim Bugetul companiei folosind un sistem ERP: 6 pasi simpli

  1. Sablonul de buget. Descarcati Sablonul de Buget 2018 format Excel din sistemul Pluriva ERP. Sablonul tabelar XLS descarcat din aplicatie, din Modulul Contabilitate, contine Centrele de cost si Articolele de buget pentru fiecare linie de business specifice firmei dvs., dupa cum au fost definite si cum sunt utilizate in sistemul Pluriva ERP. Bugetul poate fi realizat si urmarit lunar sau trimestrial.

  2. Rapoarte pentru intocmirea bugetului. Analizati rezultatele financiare din anul 2017 si din ultimii ani, pentru a avea o baza de pornire in construirea bugetului. Firmele care folosesc sistemul Pluriva ERP au acces in timp real la rapoartele privind rezultatele financiare din 2017 si la rapoartele din alti ani. Aceste rapoarte sunt structurate conform Liniilor de business, Centrelor de cost si Articolelor de buget specifice firmei, adica structura lor este foarte asemanatoare cu cea a sablonului Excel descarcat la Punctul 1.

  3. Imagine unitara. Completati, cu ajutorul sefilor de divizii si departamente, sablonul de Buget. Realizarea Bugetului pentru anul urmator este un efort de echipa, ce poate dura mai multe saptamani. La el participa sefi ai departamentelor, directori de vanzari si marketing, consultanti financiari si alte persoane din firma. Divizati in mai multe parti sablonul de Buget general descarcat din sistemul Pluriva ERP. Trimiteti fiecarui sef de departament rubricile pe care el trebuie sa le completeze. In functie de drepturile configurate in sistemul Pluriva ERP, managerii departamentelor din firma pot avea acces la rapoartele privind rezultatele din anul curent sau din cel precedent.

  4. buton-download-pdfBuget consolidat. Obtineti bugetul general al firmei pentru anul in curs. De obicei, managerul financiar al firmei aduna toate bugetele de la managerii departamentelor si le agrega in fisierul Excel sau direct in sistemul ERP. Daca bugetul este „batut in cuie”, urmeaza operatiunea de Validare a Bugetului companiei pentru anul in curs in Modulul Contabilitate – Pluriva ERP.

  5. Evolutie parametrii cheie. Analizati evolutia viitoare a companiei: anul curent vs. alti ani. Sistemul Pluriva ERP va ajuta sa extrageti automat parametrii cheie ai business-ului dvs. pentru intreg anul viitor, asa cum reies din fisierul de buget 2018 incarcat in Modulul de Contabilitate: Cifra de afaceri, Profit realizat, Rata profitului net. Comparati acesti parametrii cu rezultatele din anul precendent si cu cele din anii precedenti, pentru a anticipa evolutia firmei dvs.

  6. Control. Urmariti respectarea bugetului, incepand chiar din prima zi a anului urmator. Prin inregistrarea riguroasa a cheltuielilor si veniturilor pe Linii de business, Centre de cost si Articole de buget corecte, veti avea o imagine foarte precisa a Bugetului firmei, iar in cazul in care exista diferente intre ceea ce s-a bugetat si ceea ce s-a realizat, puteti afla exact de unde provin aceste diferente, la nivelul de detaliu dorit. Toate aceste rapoarte de buget sunt disponibil in Modulele Contabilitate si Financiar ale sistemului Pluriva ERP.