7 metode pentru incasarea la timp a banilor datorati de catre clienti

Cum ne recuperam mai repede banii datorati de catre clienti? Cum ne ferim de clientii rau-platnici? Sunt doua intrebari „la moda”, pe care le auzim frecvent de la Directorul general, Directorul financiar sau Directorul de vanzari din companiile cu care ne intalnim in vederea achizitionarii unui sistem ERP. Iata functionalitatile pe care le-am dezvoltat special pentru a rezolva aceste cerinte ale clientilor.

Recomandarea consultantului ERP:

“Pentru firmele de distributie, servicii, productie si retail din Romania, sistemul Pluriva ERP ofera functionalitatile necesare controlului datoriilor clientilor si recuperarii mai rapide a banilor de la clienti. Sunt functionalitati testate si validate in zeci de implementari ERP la clienti din Romania, incluse de noi si in contul demo gratuit valabil 45 de zile.”  - Madalina Popescu, Pluriva ERP Sales Consultant

Cele 7 metode pentru incasarea la timp a banilor de la clienti:

  • Trimiterea de notificari zilnice sau cu alta frecventa catre clientii care au sold depasit. Aceste notificari se transmit automat prin email folosind un sistem ERP si includ informatii detaliate despre facturi si vechimea lor.

  • Restrictionarea dreptului de a introduce in sistemul ERP documente de vanzare catre clientii cu limita de credit depasita. Operatorii ERP nu mai pot valida facturi de vanzare catre clientii datornici. Restrictia poate fi „blocare completa” sau poate fi anulata de un manager cu drepturi speciale.

  • Trimiterea de notificari catre clientii datornici, inca de la introducerea unei cereri de oferta venite din partea aceastora. Notificarea are rolul de a-i preveni din timp ca nu vor putea achizitiona produsele sau serviciile dorite daca nu platesc macar o parte din facturi.

  • Utilizarea unui sistem CRM dedicat pentru recuperarea datoriilor de la clienti. Integrat cu Modulul Financiar al sistemului ERP, Modulul CRM permite urmarirea si planificarea activitatilor de recuperare a datoriilor de la clienti: cine, ce a facut si ce urmeaza sa se faca in relatia cu clientii.

  • Sistemul de bonus pentru agentii de vanzari ce incurajeaza recuperarea la timp a banilor si penalizeaaza datoriile prea mari ale clientilor din portofoliul reprezentantilor. Implemetarea unui astfel de sistem este facilitata de rapoartele de vanzari, incasari si datorii pe clienti si agenti, disponibile in sistemul ERP.

  • Acces in timp real la informatii despre sold si istoricul relatiilor comerciale cu fiecare client in parte, pentru a defini limitele de credit si pragurile si pentru a lua decizii pe loc.

  • Controlul limitelor de credit si al soldurilor cumulate ale clientilor, pe baza rapoartelor de tip Pivot disponibile in sistemul ERP.

Opinia clientilor:

„Prin implementarea sistemului Pluriva ERP, ne recuperam mai rapid banii de la peste 50% din clientii nostrii. Cel mai mult ne ajuta sistemul de emailuri automate trimise catre clientii cu facturi al caror termen a fost depasit. De real ajutor sunt si stabilirea unei limite de facturare pentru cei rau platnici, iar raportul saptamanal trimis pe email catre agenti cu facturile nesoldate, mentine o alerta constanta in recuperarea creantelor.” Alina Florea, Director de Vanzari – Elta 90 Medical Research

„Sistemul ERP imi ofera instrumentele necesare colectarii rapide a banilor de la clienti pentru produsele si serviciile furnizate. Am acces la rapoarte in timp real, plus la sistemul de alerte interne, atunci cand clientul acumuleaza datorii.” Ionel Neacsu, General Manager – Helios Medical&Dental

Iata notificarile automate catre clienti (click pe imagine):

erp-recuperare-datorii